Veelgestelde vragen

Onderhoud

Hoe moet ik mijn juwelen onderhouden?

We besteden veel zorg aan het maken van je juwelen. Om ervoor te zorgen dat ze een leven lang meegaan draag je er best zorg voor. We geven je graag enkele tips mee om zo goed mogelijk zorg te dragen voor je sieraden:

  • Breng eerst parfum, haarlak en make-up op en wacht even voor je je juwelen aandoet. Sieraden met natuurlijke materialen zoals parels zijn erg gevoelig.
  • Bewaar juwelen bij voorkeur apart in plaats van allemaal samen. Op die manier raken fijne kettingen niet in de war en komen er geen krassen op natuurlijke stenen.
  • Probeer je juwelen op te bergen in een doosje of kast zodat ze niet permanent blootgesteld worden aan zonlicht als je ze niet draagt. Sommige stenen zoals rozenkwarts kunnen verkleuren bij langdurige blootstelling aan zonlicht.
  • Draag je juwelen niet als je met agressieve of chemische producten aan de slag gaat (kuisen, afwassen, haar kleuren…)
  • Maak juwelen zo veel mogelijk schoon met daarvoor bestemde producten. Twijfel je of een product geschikt is? Neem dan gerust contact met ons op.
  • Massief gouden juwelen kan je altijd dragen, ook tijdens het sporten (lopen, zwemmen…). Andere juwelen doe je best uit als je intensief gaat sporten en ook de chloor van een zwembad kan natuurlijke materialen zoals parels of schelpen aantasten.
Wat moet ik doen als mijn juwelen verkleuren

Bij het verkleuren van juwelen zijn er 2 oorzaken mogelijk: de juwelen verkleuren (oxideren) door blootstelling aan de lucht, zweet, vuil… De verkleuring is dan van tijdelijke aard en kan door de juiste behandeling opnieuw zijn oorspronkelijke kleur krijgen. Of het gaat om vergulden juwelen waarvan het gouden laagje dat over het basismetaal gelegd wordt, afgesleten is.

Juwelen gemaakt uit onedele metalen zoals koper of messing verkleuren redelijk snel.

Edele metalen verkleuren over het algemeen minder snel. Zilver kan na een tijdje oxideren en zwart worden. Dit is een normale reactie van het metaal dat reageert op de lucht, je zweet (afhankelijk van de pH-waarde of zuurtegraad van je huid verkleurt zilver sneller of net niet). Deze oxidatie is normaal en kan eenvoudig voorkomen worden door je sieraad één keer per maand in een zilverbad te leggen. Op die manier worden alle onzuiverheden verwijderd en ziet je juweel er als nieuw uit. We raden het zilverbad van Hagerty aan, daar zit een handig mandje in waar je je juwelen kan inleggen. Laat ze een kwartiertje in het bad liggen, spoel ze nadien af met lauwwarm water en droog ze af met een zachte handdoek. 

Vergulden juwelen (= meestal een basis van zilver met een laagje goud over) zijn betaalbare gouden juwelen omdat ze niet volledig in goud gemaakt zijn. Na verloop van tijd zal het goudlaagje slijten. Afhankelijk van hoe vaak je vergulden juwelen draagt zal de goudlaag sneller of juist trager afslijten. Je kan vergulden juwelen wel altijd opnieuw laten vergulden (dit kan zowel met goud vergulde als met rosé vergulde juwelen).

Gouden juwelen verkleuren normaal nooit maar kunnen wel een iets doffere kleur krijgen. Wil je toch de glans van je gouden juwelen behouden dan kan je bij Hagerty ook een goudbad kopen.

Hoe bewaar ik mijn edelstenen best?

Bepaalde edelstenen zijn gevoeliger dan andere. Vooral lichte stenen worden best niet permanent blootgesteld aan de zon omdat ze anders kunnen verkleuren (Maansteen is hier gevoelig aan).

Als je je edelstenen niet draagt bewaar je ze best in een apart doosje, zo verkleuren ze niet door het zonlicht en komen er geen krassen in de edelstenen.

Bepaalde stenen kunnen ook verkleuren en dof worden als ze in contact komen met chemische producten. Doe ze dus best uit als je bv de afwas doet.

Kan ik zwemmen met mijn juwelen?

We raden af om te zwemmen met juwelen. De meeste edelstenen en zeker parels kunnen absoluut niet tegen chloor en ook edelmetalen zullen enorm afzien door de producten in het water, waardoor ze zullen verkleuren en permanent beschadigd kunnen raken.

Solide gouden juwelen kunnen wel permanent gedragen worden, al raden we altijd aan om juwelen uit te doen als je in contact komt met bijtende producten (chloor, schoonmaakproducten…) om ze zo lang mogelijk mooi te houden.

Allergieën en gevoeligheden

Wat als ik een allergische reactie krijg bij het dragen van een juweel?

Als je een allergische reactie opmerkt of je krijgt jeuk bij het dragen van een juweel, dan doe je het best zo snel mogelijk uit. Een allergische reactie op juwelen betekent vaak dat er nikkel in verwerkt zit. Ondertussen zijn bijna alle (Europese) juwelen nikkelvrij.

We werken bijna uitsluitend met zilver, verguld zilver (zilver met een dun laagje goud), goldfilled, goud of chirurgisch staal. Hoewel de kans klein is, kunnen ook zilveren juwelen een allergische reactie geven. Gouden juwelen geven maar zeer zelden een allergische reactie.

Heb je last van een allergische reactie op één van onze juwelen? Contacteer ons  en dan zoeken we samen naar een oplossing. 

Zijn grote juwelen uit klei niet zwaar om te dragen?

Klei is een enorm licht materiaal om mee te werken. Door het lichte gewicht kunnen we de oorringen groter maken zonder dat het onaangenaam wordt om ze te dragen. Heb je heel gevoelige oren? Dan raden we aan om niet de grootste oorringen te kiezen.

Maatwerk

Kan ik een cadeaubon gebruiken?

Je kan bij ons cadeaubons aankopen. Op de webshop kan je een cadeaubon kopen voor een vast bedrag maar we kunnen op aanvraag wel een bon maken voor een zelf gekozen bedrag. Daarvoor neem je best contact met ons op via ons contactformulier of via mail naar info@studiodemol.com.

Heb je een cadeaubon gekregen en heb je vragen over hoe je hem best inruilt of werkt je kortingscode niet? Neem dan zeker contact met ons op.

Kan ik een juweel op maat laten maken?

Heb je op de webshop niet gevonden wat je zocht? Heb je een specifiek ontwerp in gedachten? Dan kan je ook een juweel op maat laten maken! Afhankelijk van het gekozen materiaal en de edelstenen die je wil gebruiken moet je rekenen op een startbudget van €75. Voor juwelen in klei is het startbedrag €30. Je kan ook bij ons terecht voor juwelen met je merkkleuren. Neem hiervoor contact met ons op.

Ik wil graag een wired ring maar ken mijn ringmaat niet.

Je kan altijd langskomen in ons atelier of bij een juwelier in de buurt om je ringmaat op te meten. Blijf je liever in je kot? We verzamelden 5 manieren om zelf je ringmaat te bepalen of je kan bij ons een ringmaat bestellen waarmee je heel eenvoudig zelf je ringmaat van thuis kan opmeten. Als je nadien een juweel bij ons bestelt, dan gaat de prijs voor het verzenden van de ringmaat van het eindbedrag.

Ik wil graag een bepaald juweel maar heb geen gaatjes

We krijgen deze vraag regelmatig! Stuur ons gerust een foto op van de oorringen die je graag wil hebben en we werken graag een optie uit die geschikt is voor mensen zonder gaatjes. Meestal werken we niet met de standaard knijpers maar met een model waarbij je zelf kan instellen hoe fel de oorringen spannen. Zeker voor mensen die al gevoelig zijn aan het dragen van oorringen of knijpers is dit een ideaal alternatief. Heb je nog vragen? Contacteer ons dan zeker!

Rosé gouden clips met lapis lazuli
Clips achteraan zijn verstelbaar zodat je zelf de spanning kan regelen.